Bahagian 1 : Tanak Nasi
Bahan-bahan :
4 pot beras sushi
4 pot air
Cara-caranya :
Masak nasi macam biasa.
Bahagian 2 : Campuran Cuka
Bahan-bahan :
2 sudu besar cuka
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu garam
Nota : nisbah campuran cuka boleh diubahsuai mengikut citarasa
Cara-caranya :
1. Kacau campuran cuka hingga gula dan garam hancur.
Bahagian 3 : Menyediakan Campuran Nasi
Cara-caranya :
1. Sediakan satu mangkuk besar.
2. Tuangkan separuh daripada campuran cuka ke dalam mangkuk ini.
3. Kemudian masukkan nasi yang telah masak.
4. Tuangkan separuh lagi campuran cuka.
5. Kacau sambil dikipas sehingga nasi sejuk.
Bahagian 4 : Inti Sushi
Cara-caranya :
1. Potong semua bahan inti memanjang (stripes).
Bahagian 5 : Menyediakan Sushi
Bahan-bahan :
Seaweed Nori
Air cuka (Cuka : Air = 1:1)
Cara-caranya :
1. Letakkan buluh penggulung dengan bahagian buluh yang rata sebagai dasar iaitu sebelah bawah.
2.Letakkan seaweed di atas buluh penggulung dengan bahagian berkilat di sebelah bawah.
2.Letakkan seaweed di atas buluh penggulung dengan bahagian berkilat di sebelah bawah.
3. Basahkan jari dengan air cuka.
4. Ratakan nasi di atas seaweed sehingga 2cm daripada tepi seaweed.
5. Letakkan mana-mana inti yang disukai.
5. Letakkan mana-mana inti yang disukai.
6. Kemaskan hujung gulungan dengan air cuka.
7. Temukan tepi ke tepi.
8. Tekan dan gulung perlahan sambil menarik ke depan buluh penggulung.
11. Potong kepada 8 bahagian.
12. Basuhkan pisau dengan air cuka (cuka : air = 1:1) untuk hilangkan lekit nasi sushi sebelum meneruskan potongan seterusnya.
13. Inilah hasil yang telah dipotong.
Tips :
Sushi enak dimakan dengan kicap sushi, tetapi ia juga boleh dimakan begitu sahaja (jika suka).
Untuk semua, 'Selamat Mencuba!'.