Taste of the World adalah merupakan sebuah program yang murni bertujuan
mengumpul dana untuk disalurkan ke badan-badan kebajikan yang terpilih.
Ini merupakan aktiviti tahunan bagi sekolah antarabangsa Internationale
Schule Frankfurt atau lebih dikenali dengan ISF. Program ini memberi
peluang kepada semua Ibubapa sekolah antarabangsa ISF dari pelbagai
latarbelakang untuk bersama-sama menjayakan program Taste of the World
dengan memperkenalkan juadah dari negara kelahiran masing-masing.
Pada 20hb Mei 2017, PERWAKILAN Malaysia di Frankfurt bersama dengan para
ibubapa sekolah antarabangsa ISF dari pelbagai negara seperti India,
Jepun, Korea, Jerman, Russia, Mexico, Amerika Syarikat, Sepanyol dan
beberapa buah negara lagi turut menjayakan aktiviti Taste of the World.
Program tahunan ini bermula dari pukul 12:00 tengahari sehingga 5 petang dan telah menarik ramai pengunjung domestik yang terdiri dari
kalangan ibubapa sekolah ISF, guru-guru, pelajar-pelajar dan juga
penduduk sekitar Frankfurt.
Ahli-ahli PERWAKILAN bersama dengan Yang Berbahagia Konsul Jeneral Malaysia di Frankfurt, Puan Adina Kamarudin merangkap Pengerusi PERWAKILAN tampak bergaya dengan berbaju biru dan berseluar hitam, berdiri dengan bangganya di atas nama negara Malaysia dan
menjual pelbagai juadah istimewa seperti Roti Canai, gulai Dhall, Nasi Lemak, Kari
Ayam, Gobi Manvhurian, Nasi Pulao, Mee/Bihun Goreng (vegetarian dan
bukan vegetarian), Ais Batu Campur (ABC) & Aiskrim Malaysia kepada pengunjung-pengunjung Taste of the World di
ISF. Gerai Malaysia ini telah menarik ramai pengunjung dari
kalangan Ibubapa sekolah, guru-guru dan juga sahabat-sahabat PERWAKILAN
di sekitar Frankfurt. Terima kasih kami ucapkan kepada semua
pengunjung-pengunjung gerai PERWAKILAN.
Tidak dilupakan juga ribuan
terima kasih ini dipanjangkan dari Yang Berbahagia Konsul Jeneral Malaysia di Frankfurt, Puan Adina Kamarudin dan ahli - ahli Perwakilan kepada Puan Selvi Dhamayanthy Singaram dan juga Puan Ling Hassim selaku Ketua Projek Taste of the World 2017, AJK Masakan Puan Yaumee Hayati M. Nawi dan ahli-ahli PERWAKILAN yang bersama-sama berganding bahu menjayakan Taste of the World 2017 baru-baru ini.
Sekalung kasih sayang juga dititipkan buat Konsul Pelaburan (MIDA) Encik S, Sivasuriyamoorthy, Konsul Muda (Wisma Putra) Encik Abdul Rahman Adun, Konsul Perdagangan (Matrade) Encik Badrul Hisham dan Tourism Malaysia di Frankfurt di atas segala bantuan dan kerjasama yang telah diberikan sepanjang berlangsungnya Taste of the World 2017. PERWAKILAN Malaysia di Frankfurt sangat menghargai setiap keringat yang dicurahkan dari setiap ahli PERWAKILAN, Pegawai-pegawai Kerajaan Malaysia di Frankfurt dan pelatih-pelatih amali dari agensi Matrade, Kong Yau Har & Lee Jia Wei. Terima Kasih sekali lagi!
Nota:
Terima Kasih diucapkan kepada Yang Berbahagia Konsul Jeneral Malaysia di Frankfurt, Puan Adina Kamarudin kerana sudi menyediakan Nasi Lemak kepada semua yang bertugas di Taste of the World 2017. Begitu juga kepada semua ahli-ahli PERWAKILAN yang turut menyediakan juadah dan kuih muih buat semua petugas.
Pre - Taste of The World 2017
19hb Mei, 2017
Persiapan & Dekorasi Gerai
18hb Mei, 2017
Di Kediaman Puan Ling Hassim. Ahli-ahli PERWAKILAN menyediakan Roti Canai.
Juadah Shell-out yang turut dimasak bersama dengan ahli-ahli PERWAKILAN di kediaman
Puan Ling Hassim sebaik selesai menibar Roti Canai.
Perkongsian Resipi Shell-out
Bahan2 utk blend :-
1. Cili kering - dalam 10 ke 15 batang (bergantung kepedasan)
2. Bawang Putih - 5 ulas
3. Bawang Merah - 7 biji besar sederhana
4. Halia - 1 inci
5. Udang kering - 1/2 cawan
6. Sedikit belacan (jika perlu)
Bahan2 utk dihiris : -
1. Bawang Merah - 3 labu
2. Bawang Putih - 4 ulas
3. Halia - 2 inci
4. Serai - 4 diketuk
Bahan2 lain :
Daun kari, Daun limau purut.
Cara masak :
Panaskan Butter / Minyak & Goreng udang, angkat.
Goreng Sotong atau rebus sotong, angkat & Seafood yang lain2 jika ada.
Tumiskan Bahan2 Yg di blend sehingga garing.
Masukkan Bahan2 Yg dihiris ke dalam tumisan sehingga naik bau
Masukkan 2 sudu besar setengah rempah kari ikan.
Masukkan 2 sudu besar sos tiram
Masukkan air sedikit jika terlalu kering
Masukkan udang, sotong, seafood.
Masukkan Daun Kari, Daun Limau Purut
Gula garam serbuk knor ayam jika perlu