Tuesday 3 April 2012

Kelas Masakan PERWAKILAN

Kelas Masakan anjuran bersama PERWAKILAN Frankfurt - MCD (Malaysian Club Deutschland e.V.) telah diadakan di kediaman rasmi Konsulat Jeneral Malaysia di Frankfurt pada Isnin, 2 April 2012 jam 10:30 pagi. 'Hands on' aktiviti yang telah disertai oleh ahli-ahli PERWAKILAN Frankfurt dan beberapa ahli MCD ini telah dikendalikan oleh Chef Claude. Selain menambah ilmu di dada, aktiviti yang julung kali diadakan seumpamanya ini  juga telah berjaya mengukuhkan lagi ukhuwah di kalangan ahli.

Di antara menu yang diajar ialah:

Starter : Variaty of quiche

Main entree:
a. Roast leg of lamb (with garlic and rosemary accompanied with mint sauce)
b. Vegetable Ratatouille
c. Potato Gratin

Dessert : Tarte Tartin (French Apple Pie)

Yang sempat dirakam..


Jom memasak..


Membentuk pastry


Quiche


Roast leg of lamb


Vegetable Ratatouille


Menyediakan Potato Gratin

Chef Claude menunjukkan cara menyediakan caramel untuk Tarte Tartin


Berehat makan tengahari selepas selesai masak-memasak..