Saturday 27 February 2010

Resepi Pastri Karipap

Bahan-bahan :


1 kg tepung gandum 



1 ½ cawan minyak masak
½ cawan lelemak sayuran
2 cawan air + 3 camca teh garam
inti - sediakan mengikut citarasa
minyak untuk menggoreng

Cara-caranya :

1. Masukkan tepung ke dalam mangkuk pengadun.
2. Panaskan minyak kemudian masukkan lelemak sayuran sehingga cair dan panas.

3. Masukkan campuran minyak panas ke dalam tepung sambil mengacau sehingga rata.

4. Masukkan air campuran garam sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung sambil menguli sampai adunan menjadi lembut dan licin.

5. Canai dan terap bulat mengikut saiz yang disukai.

6. Letakkan inti.

7. Basahkan tepi bulatan pastri dengan air.
8. Kelimkan bahagian tepi pastri dengan kemas.


9. Sedia untuk digoreng.


7. Goreng karipap dalam minyak yang panas untuk mendapatkan hasil yang memuaskan.


Kepada semua, 'Selamat Mencuba!'.