‘Home Made Of’ Roti
Canai
Roti canai adalah salah satu juadah yang sinonim dengan rakyat
Malaysia dan ia merupakan salah satu menu yang akan
dijual semasa ‘Taste Of The World’ di sekolah ‘International School Frankfurt
Rhein-Main’ pada 12hb Mei 2018 nanti.
Para pelanggan yang membeli roti canai nanti
boleh memilih kuah kari ayam atau dalca untuk dimakan bersama roti canai. Harga
untuk roti canai bersama kuah kari atau dalca 'vege' dijual dengan harga €2.00.
Puan Ling Hassim
telah berbesar hati menawarkan kediamannya untuk para ahli Perwakilan
Malaysia-Frankfurt bagi berkumpul dan berkerjasama membuat roti canai secara
gotong-royong.
Program ‘Home Made Of' Roti Canai telah berlangsung pada 3hb Mei 2018, pukul 9.30 pagi. Program ini
telah diwar-warkan melalui ‘WhatsApp Group – Perwakilan Frankfurt’ oleh Puan Yaumee Hayati M.Nawi.
Tuan rumah telah menyediakan sarapan pagi untuk para ahli
Perwakilan Malaysia-Frankfurt iaitu 'cup cake' bersama air teh o’panas. Manakala Puan
Sharida Ahmad Shahidan telah membawa mee goreng dan Puan Ariyanti Razali pula membawa
kek.
Setelah selesai para ahli perwakilan bersarapan, acara ‘Home
Made Of' Roti Canai pun bermula. Puan Ling Hassim telah memulakan adunan pertama dengan
menurunkan resepi dan cara-cara yang betul membuat roti canai.
Diikuti adunan
kedua oleh Puan Yaumee Hayati M.Nawi. Manakala adunan ketiga dan keempat
dilakukan oleh Puan Ariyanti Razali.
Keseluruhan roti canai yang berjaya disiapkan pada hari
tersebut adalah sebanyak 97 keping. Puan
Rozila Jurimi pula dilantik menjadi pegawai ‘Quality Control ’ untuk memastikan
dan menyeragamkan saiz roti canai tersebut serta membuat pengiraan keseluruhan
roti canai yang telah siap.
Syabas buat para ahli Perwakilan Malaysia-Frankfurt kerana
hampir berjaya menepati sasaran yang dikehendaki iaitu sebanyak 100 keping roti
canai.
Berakhirnya acara membuat roti canai, para ahli Perwakilan Malaysia-Frankfurt telah memulakan
dengan ‘open table’ makan tengahari ala
‘steamboat’ berkuahkan tomyam.
Makan tengahari telah disediakan oleh Puan Ling
Hassim dan Puan Ariyanti Razali ketika para ahli Perwakilan
Malaysia-Frankfurt yang lain sedang mencanai
roti. Bahan mentah seperti sotong, udang, ketam, bebola ikan dan
bermacam-macam lagi telah dibawa masing-masing oleh para ahli Perwakilan
Malaysia-Frankfurt.
Sekalung terima kasih buat Puan Ling Hassim kerana sudi menyediakan
tempat untuk para ahli Perwakilan Malaysia-Frankfurt berkumpul di rumah beliau dan tidak ketinggalan juga terima
kasih di atas cenderahati daripada beliau.
Dilampirkan foto-foto memori untuk hari tersebut.
Disertakan juga resepi roti canai daripada ahli Perwakilan
Malaysia-Frankfurt iaitu Puan Ling Hassim.
Resipi Roti Canai ala Chef Ling Hassim
Bahan-bahan
1 kg Tepung
Gandum
100 gm
Marjerin
1 sudu Susu
Pekat
1 sudu Gula
700 ml Air
Garam secukup rasa
Cara membuat adunan
Satukan tepung, garam dan gula. Gaulkan sehingga
serata. Setelah itu, masukkan marjerin
dan uli adunan tersebut menjadi serbuk roti. Manakala susu bersama air dibancuhkan
di tempat berasingan. Semasa adunan tepung diuli, masukkan air perlahan-lahan
sehingga air itu habis. Uli lagi sehingga sebati. Selesai adunan tepung diuli, sapukan
marjerin dipermukaan adunan tersebut dan biarkan adunan tersebut selama
setengah jam dengan menutup permukaan adunan tersebut dengan kain. Setengah jam berlalu, barulah adunan tersebut
dibahagi-bahagi kecil mengikut saiz yang diingini. Setelah selesai adunan yang telah dibahagi
kecil-kecil, sapukan sekali lagi marjerin dan biarkan selama satu jam. Setelah sejam berlalu, barulah boleh mencanai
dan menebarkan adunan tersebut menjadi roti canai.
Selamat Mencuba.
Tschuss!!!Vielen Dank!!!
Nota kaki
Cik Noramirah Yusuff
Cik Noramirah Yusuff
Cik Hasnani Hamid
Ketidakhadiran disebabkan oleh tuntutan kerja.