Friday 9 April 2010

Resipi Kuah Kacang

Bahan-bahan :

500 g kacang tanah - goreng tanpa minyak dan tumbuk
2 batang serai
1 cawan santan
1 sudu besar air asam jawa
2 - 3 sudu besar gula
Sedikit belacan / udang kering (opt)
Garam secukup rasa
Minyak, air



Tumbuk / kisar halus :

20 cilli kering
2 ulas bawang putih
15 ulas bawang merah / 2 bawang besar
3 biji buah keras
1 sudu besar  ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 cm lengkuas

Cara-caranya :

1. Panaskan minyak
2. Tumis bahan yang telah ditumbuk dan belacan sehingga pecah minyak
3. Masukan air dan air asam jawa. 
4. Kacau sehingga mendidih. 
5. Masukkan kacang tanah dan titik serai.
6. Kacau  lagi sehingga mendidih.
7. Masukkan santan, gula, garam secukup rasa. 

Tips :
Selain daripada dimakan dengan satay dan nasi himpit, kuah kacang juga enak dimakan bersama lontong, dijadikan pencecah untuk jemput-jemput atau pun roti sandwich.


Untuk semua, 'Selamat Mencuba!'.