Friday 9 April 2010

Resipi Satay

Resipi Satay (Untuk 1 kg Daging Ayam)

Bahan-bahan :





1 kg ayam
1 sudu teh garam
150 g gula merah
2 sudu besar minyak
Lidi satay

Kisar halus :

1 biji bawang besar                       
3 biji buah keras
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
4 cm halia
2 batang serai
4 cm lengkuas
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih

Cara-caranya :

1. Campurkan bahan-bahan yang telah dikisar halus dengan gula, garam dan minyak.
2. Perapkan daging yang telah dipotong dengan bahan kisar di atas selama 3 - 4 jam.
3. Lidikan daging dengan kemas.
4. Bakar.




Resipi Satay (Untuk 8 kg Daging Ayam)

Bahan-bahan :

8 kg ayam
3 sudu besar garam
1.2 kg gula merah
1 ½ senduk minyak
Lidi satay

Kisar Halus :

8 biji bawang besar                       
24 biji buah keras
16 ulas bawang putih
24 cm kunyit hidup
12 cm halia
16 batang serai
32 cm lengkuas
8 sudu besar ketumbar
8 sudu kecil jintan manis
8 sudu kecil jintan putih

Cara-caranya :

1. Campurkan bahan-bahan yang telah dikisar halus dengan gula, garam dan minyak.
2. Perapkan daging yang telah dipotong dengan bahan kisar di atas selama 3 - 4 jam.
3. 
Lidikan daging  dengan kemas.

4. Bakar.


Tips : 


1. Rendam lidi satay dalam air sebelum digunakan supaya daging tak melekat dan tidak mudah terbakar.

2. Sediakan kuah kacang dengan menggunakan 2 kg kacang untuk 8 kg satay.



Kepada semua, 'Selamat Mencuba!'.