Resipi Satay (Untuk 1 kg Daging Ayam)
Bahan-bahan :
1 kg ayam
1 sudu teh garam
150 g gula merah
2 sudu besar minyak
Lidi satay
Kisar halus :
1 biji bawang besar
3 biji buah keras
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
4 cm halia
2 batang serai
4 cm lengkuas
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
Cara-caranya :
1. Campurkan bahan-bahan yang telah dikisar halus dengan gula, garam dan minyak.
2. Perapkan daging yang telah dipotong dengan bahan kisar di atas selama 3 - 4 jam.
3. Lidikan daging dengan kemas.
4. Bakar.
Resipi Satay (Untuk 8 kg Daging Ayam)
Bahan-bahan :
8 kg ayam
3 sudu besar garam
1.2 kg gula merah
1 ½ senduk minyak
Lidi satay
Kisar Halus :
8 biji bawang besar
24 biji buah keras
16 ulas bawang putih
24 cm kunyit hidup
12 cm halia
16 batang serai
32 cm lengkuas
8 sudu besar ketumbar
8 sudu kecil jintan manis
8 sudu kecil jintan putih
Cara-caranya :
1. Campurkan bahan-bahan yang telah dikisar halus dengan gula, garam dan minyak.
2. Perapkan daging yang telah dipotong dengan bahan kisar di atas selama 3 - 4 jam.
Lidikan daging dengan kemas.
4. Bakar.
Tips :
1. Rendam lidi satay dalam air sebelum digunakan supaya daging tak melekat dan tidak mudah terbakar.
2. Sediakan kuah kacang dengan menggunakan 2 kg kacang untuk 8 kg satay.
Kepada semua, 'Selamat Mencuba!'.